Diskbänkar

 

Teknisk information Vanliga frågor
» Monteringsalternativ » Kan jag köpa en uppvikt bakkant?
» Lådplacering » Finns det hål för köksblandare?
» Plåttjocklek » Kan jag kundanpassa – måttanpassa min diskbänk?
» Bräddavlopp » Vad är en silventil, vridventil och korgventil?
» Vattenlås » Vilka köksblandare kan jag använda?
» Vad finns det för tillbehör?
» Vad är leveranstiden?
» Är det någon skillnad på olika tillverkare?

 

Teknisk information

Monteringsalternativ

En diskbänk kan monteras på nomralt tre olika sätt. Ska du montera din diskbänk själv så ska du välja nedfällnad. Då följer det med en ursågningsmall där diskbänken sedan fälls ned eller sänks ned i det utsågade hålet. Diskbänkens kant kommer då att hänga eller vila på bänkskivan. Kanten på diskbänken är också något uppvikt.

Önskar du att din diskbänk ska ligga plant med bänkskivan ska du välja planlimmning. Då fräses en kant ut som är lika djup som tjockleken på diskbänken. Därefter monteras diskbänken i den urfrästa kanten och ligger sedan plant med bänkskivan. Kanten på diskänken är rak. Utfräsningen sker efter en CAD-ritning vilket gör att du inte kan utföra denna montering själv.

Vill du att materialet på bänkskivan ska synas extra mycket väljer du en undermonterad diskbänk. Diskbänken kommer då monteras underifrån och hänga från underkanten på bänkskivan. Kanten på diskänken är här rak så att hon kan monteras klots an mot bänkskivan. Denna montering kan du heller inte göra själv.

Vid planlimning och underlimning brukar bänkskivetillverkaren vilja ha diskbänken hos sig innan urfräsning görs, detta för att säkerställa att diskhon passar in korrekt. Fondamenta brukar leverera direkt till tillverkaren i dessa fall. Nämn då ”annan leveransadress” vid beställning.

Tillverkaren Franke erbjuder även ett sortiment för insvetsning. Dessa hoar är lämpade för att svetsas in i kundanpassade heltäckande diskbänkar från Franke eller andra tillverkare. Många andra diskbänkar för exempelvis planlimning går också att svetsa in men här måste man kontrollera med respektive tillverkare och det företag som ska svetsa in diskbänken.


Lådplacering

 

Lådplacering är den placering som diskhon eller diskhoarna har relativt placeringen på diskbänksytan. Om diskbänken har lådplacering vänster så sitter diskhon till vänster och avställningsytan till höger. Tvärt om gäller då lådplaceringen är höger. Om en diskbänk har en stor diskho och en liten disko är det alltid placeringen på den stora diskhon som räknas.


Bräddavlopp

 

Om diskhon fylls med för mycket vatten kommer vattnet att rinna ur via bräddavloppet. Bräddavloppet består av en öppning i plåten. När vattennivån i hon når denna öppning leds vattnet ned i avloppsrören varpå man minskar riksen för att vattnet svämmar över.


 

 

Vattenlås

 

Ett vattenlås är själva avloppsdelen som sitter under diskbänken. Den leder dels allt vatten från diskbänken ner till avloppet och dels så förhindrar den dålig lukt från att komma ut från avloppet. Samtliga diskbänkar levereras med ett vattenlås.

Vanliga frågor

Kan jag köpa en uppvikt bakkant?

 

Ibland kan det vara bra att skydda omgivningen lite extra med en uppvikt bakkant till en heltäckande diskbänk. Det finns två varianter. Dels en fast bakkant som är fastsvetsad med diskbänken och dels en lös bakkant. Den lösa bakkanten fästes med självhäftande tape mot bakkanten av diskbänken. Ibland kan man även lägga en sträng med genomskinligt silikon mellan diskbänken och den lösa bakkanten. En lös bakkant kostar ca 800 kr per löpmeter. En fast bakkant är betydligt dyrare. Priset på en heltäckande standarddiskbänk med två stora hoar och fastsvetsad bakkant ligger på ca 12000 kr.

 


Vad är en silventil, vridventil och korgventil?

 

Den enklaste varianten på ventil där vattnet rinner ner i avloppet är silventilen. Den består av en vanlig sil med en gummipropp för att stoppa vattenflödet vid behov.

En mer exkusiv variant av sil är den så kallade korgventilen. Den har dels en sil och dels en korg som går att lyfta upp ur diskhon för att lätt kunna rensas från exempelvis potatisskal eller liknande. Vattenflödet går att stoppa genom att trycka ner korgdelen mot silen.

Vridventil eller pop-up ventil har en mekanisk vajer som reglerar korgventilens öppningsfunktion. På så sätt slipper du stoppa ner händerna i smutsigt diskvatten när diskhon ska tömmas. Vajern är kopplad till en knapp eller ett vred på ovansidan av diskbänken.


Vilka köksblandare kan jag använda?

 

De flesta köksblandare kan användas på samtliga diskbänkar. Det kan dock förekomma att blandaren inte får plats på själva diskbänken. Då får man montera köksblandaren i bänkskivan istället. Har du en stor köksblandare som exempelvis Gustavsberg Scandic Island är den troligtvis för tung och ska inte monteras i själva diskbänken.

 


Vad finns det för tillbehör?

 

Det finns många praktiska tillbehör utöver korgventil och vridventil. Det vanligaste är en diskmedelspump med en behållare för diskmedel för att förenkla diskarbetet. Det finns även skärbrädor som är speciellt anpassade att kunna ligga ovanför diskhon så att den inte glider av. Andra tillbehör är trådkorgar för exempelvis disk av bestick mm.

 


Vad är leveranstiden?

 

De diskbänkar som lagerförs levereras normalt inom 2-3 arbetsdagar. Vid måttbeställda heltäckande diskbänkar så skiljer sig leveranstiden åt beroende tillverkare. Franke, Intra, IFÖ och Furhoffs har en leveranstid på 4-6 veckor på sina måttbeställda heltäckande diskbänkar. Stala har en leveranstid på två veckor. Leveranstiderna gäller under normal beläggning i leverantörernas fabriker och ska ses som en vägledning i planeringssyfte. Runt jul, nyår och sommarsemestrarna kan leveranstiderna vara något längre.

 


Är det någon skillnad på olika tillverkare?

 

Vad är det för skillnad på alla tillverkare? Kvalitetsmässigt är det ingen större skillnad. Det som skiljer är design och känsla. Vissa diskbänkar har också specialanpassade tillbehör som designats för ett visst märke. Ett sådant exempel är diskbänkarna ut Stala’s Ease serie.

 

No comments yet.

Kommentera